Kilder |
- [S2081] Ole Munk.
- [S7615] Jørgen Chr. Frølund (Troværdighed: 2).
Niels T. Kalf (der ogsaa kaldes Nis Thorsen) nævnes som væbner og regnedes saaledes som hørende til lavadelen, der paa den tid var langt talrigere end senere hen. Lavadelens anseelse og sociale stilling ragede ikke synderligt op over velhavende selvejerbønders, og i mange tilfælde afveg deres gaardes størrelse og indretning ikke meget fra de større bøndergaardes, hvilket ogsaa var tilfældet med NTK s gaard, Gimsinggaard, den senere Moustgaard. NTK nævnes i gamle dokumenter fra 1408 til 1422, da han d.19. marts vidnede sammen med flere adelsmænd og præster paa Ginding Herredsting, at biskop Christiern Hemmingsen i Ribe skødede fru Karine af Langtind noget gods i Hjerm og Ginding Herreder. NTK hører til den gamle adelige slægt Kalf, hvis medlemmer fortrinsvis boede i Vestöog Midtjylland.
Den først kendte mand af denne slægt, hvoraf kun faa naaede op i stormandsadelen, er herr Jens Kalf, der nævnes som marsk allerede 1255. Han nævnes endvidere 1274, da han havde faaet tilskødet herregaarden Vinderup i Ginding Herred. Den første gang Jens Kalf nævnes, er i et dokument af 14. marts 1255 hvori det meddeles, at kong Christoffer I havde givet Ribe kirke hele Harboøre sogn for de jorder i Lustrup, som kongens møller i Ribe sætter under vand. I dokumentet nævnes han som "Jens, kaldet Kalf, Vor Marsk". I Danmarks Adels Aarbog for 1899 omtales enkelte medlemmer af slægten Kalf nærmere, og der gives følgende oplysninger om slægten og dens vaaben: "Denne gamle Slægt førte samme Skjoldmærke som de holstenske Slægter Wiltberg, Van Ove og Rixdorf, nemlig en kronet Jomfru i en Fjederham, der for Kalfernes Vedkommende angives at staa i et Guld-Felt med Hjelmtegn: 2 Arme holdende et Guld-Spejl, medens de holstenske Slægter skal have ført Feltet blaat og Skjoldemærket gentages paa Hjelmen." Niels Thorsen Kalfs søn, Mourids Nielsen Kalf, førte i sit sigil et firføddet dyr, hvad der leder til en formodning om, at det er Kalfernes vaaben, der gaar igen i Fru Mette Gøyes og Fru Pernille Qvitzows Aner, nemlig en hvid kalv med et søblad i munden i blaat felt og samme mærke paa hjelmen.
Niels Thorsen Kalf var muligvis oldebarn af Tord Nielsen Kalonis, der er af Hvidernes berømte æt. Og af Marsken Jens Kalf, der døde 1304, og som var gift med Cecilie Nielsdatter (Galen), som døde 28. juli 1318.
|